9.4.16.

Honda “savetuje“ Italijane: Opustite se, niste više šampioni

“Ovaj sada Milan nema veze sa onim koji je osvajao sve redom“, priznaje fudbaler Milana.

Svesni su toga sigurno i na Čizmi, ali u zemlji koja je ovom svetu dala već četiri šampionske generacije jednostavno ne možeš da priđep i teko tako kažeš: “Bilo nekad“. A upravo to je učinio Keisuke Honda, koji je u opširnom intervjuu za Gazzettu dello Sport domaćinima poručio da moraju malo da se opuste, pošto su previše "vezani za prošlost".

Pa na pitanje šta mu se to ne sviđa u italijanskom fudbalu vezista Milana odgovara kao iz topa.
"Ne dopada mi se mentalitet. Ljudi stalno misle o pobedama i najradije se ne bi upuštali ni u kakve rizike, a to te sputava. Italijanska kultura je okovana pobedama iz prošlosti, istorijskim uspomenama", kaže Honda uz ogradu da se sve to lako može promeniti i da bi ovaj težak trenutak za italijanski fudbal mogao da bude i presudni.

Da se raskrsti sa bogatom istorijom uspeha - što na reprezentativnom, što na klupskom nivou - i krene u nove radne pobede. Proces sličan tome trenutno se sprovodi u Hondinom Milanu. Godine prolaze, rezultati tek u naznakama.
"Mnogo je razloga, ali nemojte da mešate ovaj sada Milan sa onim koji je osvajao sve redom. Kad sam došao ovde i ja sam morao da prihvatim da to nije isti klub koji sam gledao na TV-u. Mi sada pokušavamo da se vratimo na taj nivo, ali to je dug put. To su sve bili neverovatni fudbaleri, ali i snažne ličnosti, a mi sada, pošto nismo toliki tehničari, treba da budemo još profesionalniji od njih?! Težimo tome, ali treba vremena", iskreno priznaje Honda.

Vreme je, međutim, najčešće baš ono što veliki klubovi nemaju.