3.3.17.

VELIKAN DOTAKAO DNO: Prodaja Milana praktično propala, besni navijači spremaju protest

NAKON gotovo tri godine Silvio Berlusconi i dalje nije prodao Milan, a to nije učinio ni danas, kada je bilo planirano da Kinezi konačno preuzmu italijanskog velikana. Iako se činilo da bi početak marta mogao biti istorijski, od toga neće biti ništa. Naprotiv, cela realizacija je pod velikim znakom pitanja, a evropski i italijanski velikan je danas dotaknuo dno u svojoj novijoj istoriji.

Veliki haos vlada u Milanu, a najvatreniji navijači Curva Sud najavili su proteste sledećih dana, kao i tokom utakmice protiv Chieva u subotu uveče na San Siru.


Jednostavno, grupa Sino Europe Sports (SES) nije do danas uplatila poslednjih 100 miliona evra te traži novo odgađanje do aprila. Međutim, Fininvest, pod kojim je Milan, sve je bliže prekidu cele operacije zbog neprofesionalnog ponašanja kupaca, koji je do sada platio 220 od dogovorenih 320 miliona evra.


Yonghong Li, koji je trebao da postane predsednik kluba, ostao je bez nekoliko investitora, a jedan od otkazao sudelovanje u celoj priči juče, čime su nastali veliki problemi.

Kako prenose italijanski mediji, Berlusconiju se ne sviđa sve ovo i blizu je da otkaže pregovore s SES-om, te ponovno otvori saradnju sa Salom Galatiotom i Nicholasom Gancikoffom, koji su na početku bili zajedno s Lijem, ali su ubrzo odustali.

Odluka će biti poznata do večeras

Fininvest i SES trenutno pregovaraju, ali će do novog odgađanja teško doći. Ipak, odluka će biti poznata do večeras. Ako uspeju da se dogovore prodaja će se službeno dogoditi krajem aprila ili početkom maja. No, postoji velika mogućnost da sve na kraju propadne.

"Ja brinem o Milanu i ne znam sve o poslu između Fininvesta i Sino Europe Sportsa. Nemam tu slobodu i ne mogu dati odgovore na neka pitanja. Ne mogu reći gde smo trenutno i kakva će biti budućnost Milana", priznao je potpredsednik kluba Adriano Galliani.

Već praktički tri godine Milan čeka na novog vlasnika, a navijači se nadaju povratku u vrh italijanskog i evropskog fudbala. Često se spominjao novac za prelazni rok od 150-200 miliona evra, te se pisalo o mogućem dolasku Pierre-Emericka Aubameyanga, Sergija Agüera, Marca Verrattija, Andree Belottija...

Najpre je bio aktuelan Bee Taechaubol, koji je bio na korak od kupovine Milana, ali na kraju od toga nije bilo ništa. I sada, kada se činilo kako bi Kinezi napokon trebali završiti posao - ponovno se sve može srušiti.

Šta će biti s Donnarummom, Susom, Pašalićem...

Već sezonama unazad Milan ne igra Evropu, u poslednjih šest sezona osvojio je tek italijanski Superkup, a ove sezone će biti u minusu 75 miliona evra. Međutim, još veći problemi dolaze s igračima, s kojima ne može biti produžen ugovor kada se ne zna novi vlasnik.

Tako su s Gallianijem danas sastanak održali akcionari kluba, te ga upitali što će biti s čudesnim golmanom Gianluigijem Donnarummom, 18-godišnjim čudom od deteta, koji je pre neki dan postao punoletan, ali i dalje nije potpisao ugovor i trenutno je slobodan igrač, a želi ga pola Europe.

"Nije trenutak za pitanje od Donnarummi, kao ni drugim igračima", odgovorio je Galliani.


Međutim, realnost je kako sjajnog golmana  sada otvoreno mogu loviti Juventus, Real Madrid, Manchester United i ostali velikani, baš kao i Susa Fernandeza, koji ima ugovor do leta 2019. godine. Takođe, što će biti s Mario Pašalićem, koji je na pozajmici iz Chelseaja, te s Gerardom Deulofeuom iz Evertona, ko zna.


Izvor: index.hr