26.4.17.

Milan hoće nezamenjivog Srbina od 10.000.000 evra! Nagrada za tihog ratnika...

On ćuti i radi, a neko to sve vidi.

Milan hoće Nemanju Radoju! Tako glase vesti iz Španije! Iz Viga. Srpski vezista iz Celte se nalazi na listi potencijalnih pojačanja svalnog kluba sa San Sira, javljaju lokalni mediji iz Viga i još neke ugledne medijske kuće sa Pirineja poput radio stanice Cadena Ser. Tako bi Radoja postao tek drugi Srbin u istoriji koji je obukao dres Milana. Prvi je bio Aleksandar Aranđelović, poznatiji po nadimku Aca Autobus.

Radoja je igrač koji se ne pominje često po medijima i može se reći da je iz tog ugla nepravedno potcenjen, ali zato priča tamo gde treba - na terenu! Srpski vezista je došao na mala vrata u Celtu iz Vojvodine i za dve i po godine postao jedan od ključnih fudbalera tima iz Viga, ali i jedan od najstandardnijih fudbalera u Primeri.

Nemanja Radoja je prosto nezamenjiv u timu Selte. Ove sezone je u Primeri odirgao 30 od mogućih 32 utakmice, u Ligi Evrope je igrao na 10 utakmica, a u Kupu Kralja na sedam. Od 52 utakmice koliko je Selta igrala ove sezone u svim takmičenjima, Radoja je igrao na čak 47! Prošle sezone je upisao 36 utakmica, a pretprošla koja mu je bila debitanstka je igrao na 31 meču. Retko koji srpski fudbaler može da se pohvali da je tako standardan. Pogotovo u ovako jakom prvenstvu kao što je španska Primera...

I uvek je Radoja bio na visokom nivou. Retko kada je bio među slabijima u timu Celte, uglavnom je bio među najboljima u timu Eduarda Berizzoa koji prosto obožava srpskog vezistu. Radoja je šraf bez kojeg ne može da se zamisli igra Selte, odrađuje lavovski deo posla na sredini terena, uvek u top formi, skoro nikada povređen... Tip igrača koje svi treneri vole.

Sve to nije prošlo neopaženo ni od strane većih klubova, a španski mediji javljaju da je Radoja još od novembra na radaru Milana čiji su ga skauti gledali nekoliko puta i uvek su slali pozitivne izveštaje. Ni promena rukovodstva u Milanu nije ohladila interes Rossonera jer je Radojino ime ostalo na listi potencijalnih pojačanja. Novi sportski direktor Mirabelli je dobio uverenja da je Radoja igrač koji bi bio pojačanje za sporni vezni red Milana.

Na putu Milanovim željama stoji Celta koja žarko želi da zadrži srpskog vezistu. On ima otkupnu kaluzulu od „samo“ 10.000.000 evra što je suma koju veći klubovi poput Milana mogu da plate bez problema. Posle produžetka ugovora sa Iagom Aspasom, u Celti su označili kao priritet novi ugovor sa Radojom. Pregovori su poečli pre nekoliko meseci, ali idu sporije nego što bi klub iz Viga želeo. To je potvrdio i sportski direktor Minambres. Svesni su u Selti da Radojina otkupna kaluzula trenutno nije na nivou njegove vrednost i žele da novim ugovorom povećaju visinu klauzule kako bi na eventualnoj prodaji zaradili više novca.

Milanov vetar u leđa za transfer je i agencija koja zastupa Radoju. On je klijent agencije Lian Sports u vlasništvu Falija Ramadanija koji je na Apeninima jedan od najuticajnijih menadžera. Predstavnik agencije Nikola Damjanac je nedavno boravio u Vigu pre dve nedelje gde je saslušao Celtin predlog o novom ugovoru, ali i predočio igraču i klubu koji su klubovi sve zainteresovani za Radoju. Do španskih medija je procurilo da je Milan jedan od klubova koji su najviše zagrizli. Rossoneri bi rado platili klauzulu od 10.000.000 evra i za početak rutinsku duplirali platu srpskom vezisti koja trenutno u Vigu iznosi skromnih 300.000 evra po sezoni.

Milan očekuju promene u igračkom kadru narednog leta, a novi vlasnici iz Kine su se ugovorom obavezali da će izdvojiti značajna sredstva za pojačanja. Pogotovo se očekuje dosta promena u veznom redu. Očekuju se odlasci Honde, Bertolaccija, Polija, Fernándeza, Sose i najverovatnije pozajmljenog Marija Pašalića za kojeg Milan nema otkupnu klauzulu od Chelseaja. Moguće je da ode i Juraj Kucka kojeg Mihajlović želi u Torinu što bi Radoji otvorilo mesto u timu Rossonera.

Celta se ne pita mnogo. Ako ponuda za produžetak ne bude zadovoljavajuća, Milan narednog leta može da aktivira otkupnu klauzulu. Tada će sve biti na igraču, a teško da će Radoja propustiti priliku da zaigra za jedan od najvećih klubova na svetu.

Sve će biti poznato na kraju sezone, a Radoja do tada ostaje nezamenjiv u timu Celte. Ćuti, radi i „jede kilometre“.