12.6.17.

Ko je André Silva? Ronaldov „sin“, hokejaš, plaćen 1.000 evra, „devetka“ koja je bila „desetka“ (VIDEO)

"André Silva će se razviti u najboljeg napadača Serije A i jednog od najboljih na svetu. U prethodnih pet ili šest godina, bolji igrač nije dolazio u Milan", kaže Jorge Mendes o igraču od kojeg se očekuje da krene stopama Shevchenka i da ponese teret dresa koji su nosili Van Basten, Weah ili Inzaghi.

Milan je sinoć aktivirao transfer koji je dugo najavljivao i spremao. Umesto velikih imena poput Coste, Aubameyanga, Belottija ili Morate koja nisu bili realna iz ovih ili onih razloga, Rossoneri su se opredelili za André Silvu kao glavnog napadača u rekonstrukciji tima kod novih vlasnika. Uz pomoć Jorgea Mendesa su za 38.000.000 evra doveli drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba i momka od kojeg se očekuje da krene stopama Andriya Shevchenka.

Mladi Portugalac je jutros prošao lekarske preglede i pre nekoliko imena predstavljen kao četvrto i najveće pojačanje ovog leta.

Ko je André Silva?

Ima samo 21 godinu, klasična je „devetka“ i najavljuju ga kao napadača koji bi mogao da obeleži evropski fudbal u narednih nekoliko godina. Iako je vrlo lako mogao da završi i u sportu potpuno različitom od fudbala.

André Silva je do 12. godine paralelno trenirao fudbal i hokej na koturaljkama koji je jako popularan sport u njegovoj domovini. I bio je napadač koji je i sa pakom cepao mreže kao kasnije sa fudbalskom loptom. Fudbal je igrao u lokalnom Salgueirosu gde su ga prozvali Deco po slavnom zemljaku koji je posle Salgueirosa igrao za Porto, Barcelonu, Chelsea.. Sličnost je bila i ta što je André bio „desetka“ i umeo je svašta sa loptom. Kasnije je igrao malo i u Boavisti, i za Padroense, pre nego što su ga kao 16-godišnjaka spazili skauti Porta i rešili na investiraju u njega.

Celih 1.000 evra. Slovima: hiljadu evra! Toliko je koštao Silvin transfer u Porto gde su ga potpuno promenili i odmah prekomandovali na mesto klasičnog centarfora. Ipak, kao klasična „devetka“ je zadržao broj deset na leđima u Portu. Postao je standardan reprezentativac u mlađim selekcijama Portugalije i imao priordan razvojni put. Preko B selekcije Porta do prvog tima gde je u u sezoni 2015/16 dobio pravu priliku i iskoristio ju je, da bi minule sezone bio najbolji strelac Zmajeva sa 24 gola na 55 mečeva. Cena mu je rasla sa svakim golom, a izborio se i za poziv u A selekciju Portugalije.

Ne samo za poziv, već je pod pokroviteljstvom Cristiana Ronalda postao starter i na debiju u kvalifikacijama upisao het-trik za samo 19 minuta. Ronaldo je nagovarao selektora Santosa da pruži šansu Silvi i on mu je neka vrsta mentora u reprezentaciji.
„Jednog dana kada se ja povučem, ostaviću portugalsku reprezentaciju u dobrim rukama jer je André Silva već sada sjajan napadač“, rekao je Ronaldo o svom mladom kolegi.

Ima i jednu zanimljivu sličnost sa Ronaldom. Ono koji poznaju Silvinu priču kažu da je poput Ronalda ludi radoholičar. Trenira više od svih ostalih, gori od želje da da napreduje i da se usavrašava. Ronaldo mu je idol i daje mu savete kako da ide njegovim stopama i kako da uvek bude što bolji.

Čak je Ronaldo predlagao i Florentinu Pérezu da dovede Silvu u Real Madrid. Kraljevski klub se raspitivao zimus, ali već je imao popunjene pozicije u napadu, a Porto je insistirao na otkupnoj klauzuli od 60.000.000 evra.

I na kraju ga je ugrabio Milan. Samo osam dana je prošlo od prvog kontakta Milanovih ljudi sa Jorgeom Mendesom do zvaničnog transfera Silve u Milan.
„Milan odavno nije doveo boljeg igrača. André Silva će se razviti u najboljeg napadača Serije A i jednog od najboljih na svetu. U prethodnih pet ili šest godina, bolji igrač nije dolazio u Milan. U decembru su ga želela tri ili četiri vrhunska tima, ali je Porto bio u igri za sve ciljeve u sezoni i nije želeo da ga se odrekne usred sezone. Sudbina ga je na kraju odvela u Milan“, rekao je Silvin menadžer Jorge Mendes.

Od mladog Portugalca se očekuje da krene stopama Andriya Shevchenka, da zameni Carlosa Baccu, bude Milanova udarna igla i postigne makar dvadesetak golova u prvoj sezoni. U Seriji A ga čekaju znatno ozbiljnije odbrane od onih u Portugaliji, potpuno nova ekipa kojoj će biti potrebno uigravanje, ali i šansa da se razvije u napadača vrhunske klase.

Sa njegovim transferom i zvanično počinje nova era u istoriji slavnog kluba sa San Sira. Silva bi mogao da postane simbol novog Milana pod kineskom komandom. Kao što su to bili Van Basten ili Shevchenko kod Berlusconija...

Potpisao je danas na pet godina, zadužio dres sa brojem devet koji su nekada nosili kao slavni prethodnici nosili Van Basten, Weah ili Inzaghi. Ali i promašaji poput Kluiverta, Comandinija i Matrija.