16.6.17.

"NISMO TI MI JUVENTUS" Kako je Milan sprečio novu pljačku debelog pizza majstora

FUDBAL je već dugo u kandžama menadžera, koji su postali važniji i moćniji od klubova, fudbalera i UEFA-e. Jednostavno, često možemo pročitati kako evropski velikani praktično postaju robovi jednog agenta i njegovih suludih zahteva u ugovorima, a koji pre ili kasnije skupo koštaju, a milioni vode do njegovih dubokih džepova.

Kad je, pre nekoliko godina, Real želeo da dovede Radamela Falcaa, transfer je propao jer je predsednik Florentino Pérez odlučio da stane na kraj celoj sagi. Iako je Jorge Mendes menadžer Cristiana Ronalda, Jamesa Rodrígueza, Fábia Coentrãa, Danila, koji igraju za Real, prilikom operacije Falcao uslovi su bili nemogući te je španski velikan odustao, a Pérez ispalio...

"Da sam pristao na Mendesove uslove u transferu Falcaa, mogao bih mu praktično predati ključeve Reala", priznao je Pérez, čime je najbolje opisao koliko menadžeri ubijaju fudbal.

Nakon toga se Mendes povukao i nije više tako agresivan u poslednje vreme, poput njegovog kolege Mina Raiole. Italijan se ne zaustavlja i sve je veći broj klubova koji ne žele da rade sa njim, ma koji god igrač bio u pitanju i što god im taj fudbaler doneo.

Zato je, nakon istorijske pljačke Juventusa, baš Milan odlučio kako ne želi da napravi istu grešku poput rivala iz Torina. No, krenimo redom.

Paul Pogba postao je jedan od najvažnijih igrača Stare dame i došao je trenutak za novi ugovor. Raiola je odugovlačio, igrao svoju igru, a čelnici Juvea naseli. Morali su, uz bogati ugovor, dati Pogbi legendarnu desetku koju je skoro dvadeset godina nosio čuveni Alessandro Del Piero, zbog čega su morali istrpeti bes navijača.

Jednostavno, Francuz je dobio sve što je Raiola tražio, ali ni to nije bilo dovoljno. Već sledećeg leta, onog 2016, menadžer je praktično mesecima držao u neizvesnosti Juve i celu Evropu hoće li Pogba završiti ponovo u Manchester Unitedu za otkupnu klauzulu od 100 miliona. I na kraju se to i dogodilo za rekordnih 105 miliona evra. Činilo se kako je italijanski prvak prošao odlično kad je već znao da će ostati bez igrača.

Ali, nije bilo baš tako. Naprotiv.

Iako je Generalni direktor Giuseppe Marotta tvrdio kako je Juve od celog transfera zaradio 72 miliona evra, a Raiola 27, nekoliko meseci kasnije istina je šokirala navijače. Raiola je od transfera zaradio, verovali ili ne, 48,7 miliona evra, što je gotovo pola od celog transfera, pa su Bianconeri zapravo jedva i zaradili 50 miliona evra.

Sve su to pomno pratili u Milanu, čije su nove vlasnike mnogi potcenili u startu. Kineski predsednik kluba Yonghong Li, izvršni direktor Marco Fassone i sportski direktor Massimiliano Mirabelli našli su se u gotovo istoj situaciji kao Juve. Samo je umesto Pogbe tu bio Gianluigi Donnarumma, a s druge strane ponovo je zaplesao Raiola. Barem pokušao da zapleše.

On je najpre tražio veliku platu za svog igrača, što je Gigio i dobio (pet miliona evra po sezoni uz ugovor do 2022. godine). Dakle, prvi uslov je prošao po planu, a sada je trebalo dogovoriti i drugi a to je otkupna klauzula i time opljačkati Milan sledećeg leta.

Raiola je tražio stavku u ugovoru po kojoj bi sjajni golman mogao napustiti klub sledećeg leta za 50 miliona evra ako ekipa ne izbori plasman u Ligu Šampiona, od kojih bi on zaradio ko zna koliko.

Ali, s druge strane je stigao neočekivani odgovor. Milan nije pristao na to, kao ni na niz ostalih njegovih zahteva, te nije odustao od 100 miliona evra, koliko je želeo kao otkupnu klauzulu za svog dragulja u slučaju odlaska.

I zapravo je tu nastao najveći problem. Raiola je pokušao da odugovlači, a čelnici Rossonera jasno poručili da dvojac ima 10 dana da donese odluku. Na kraju je bahati Donnarumma morao da odbije novi ugovor, a time je Raiola sigurno ostao bez velikog dela kolača.

Jer, ako Milan ovog leta proda svog golmana za nekih 40-50 miliona evra Raiola neće po ugovoru moći zaraditi koliko bi mogao sledećeg leta s novim ugovorom, a postoji i još teži scenario po kom bi Donnarumma godinu dana ostao na tribini, nakon čega bi pogotovo menadžer morao krenuti iz početka i njegova bi zarada u tako malom transferu bila gotovo nepostojeća sledećeg leta za igrača koji toliko dugo ne bi igrao.Dakle, Raiola je starim trikovima pokušao ponoviti slučaj Pogba, iz kog je između Juventusa i Manchester Uniteda izašao kao pobednik s gotovo 50 miliona evra u džepu. Ali, ovog puta naišao je na zid, a Milan pokazao kako klub ne mora biti rob menadžera - ako to zaista ne želi.

Izvor: index.hr