27.11.18.

Milan zvao Granovskaiu za Christensena, Cahilla, Fàbregasa i Bakayoka! Ibrahimović u Istanbulu čeka poziv

Otkriveni planovi Milana za januar.

Mnogo je kadrovskih problema sa kojima se Milan suočava poslednjih sedmica. Vest da je Džek Bonaventura završio sezonu i da ga neće biti praktično do narednog septembra došla je kao so na ranu haosa u kojem se Milan nalazi. Poduža lista povređenih igrača Gennaru Gattusu ne daje mira, što samo uvećava spekulacije da će se tokom zime ozbiljno raditi na jačanju tima u svim linijama.

Ugledni milanski dnevnik Gazzetta dello Sport ozbiljno se pozabavio ovom temom i došao do nekih interesantnih saznanja. Uprava Milana stupila je u kontakt s Chelseajevom direktorkom Marinom Granovskaiom i pokrenuli ceo niz pregovora, u nadi da će se bar deo željenih ciljeva ostvariti već u prvom mesecu 2019. godine.
“Razgovaramo s mnogim ljudima, želimo da vratimo Milanovu poziciju na fudbalskom tržištu”, nedavno je poručio Leonardo i tako samo zagolicao maštu navijača.

Sa informacijom da je upravo on razgovarao s Granovskaiom, inače najbližom saradnicom Romana Abramovicha, došle su i crtice da je Milan u Zapadnom Londonu otvorio čak četiri fronta – za Andreasa Christensena, Cesca Fàbregasa, Garyja Cahilla i Tiémouéa Bakayoka.

Praktično nijedno ime s ove liste nije novo na Milanovom radaru, ali je apsolutno najveće iznenađenje interesovanje za Christensena. Danski reprezentativac jedan od retkih koji je preživeo Chelseajevu surovu filtraciju mladih nada i neko ko je zaista dobio legitimnu šansu u prvom timu. Međutim, od dolaska Maurizija Sarrija uglavnom ima sporednu ulogu iza Antonija Rüdigera i Davida Luiza i igra isključivo u Ligi Evrope i kup takmičenjima.

U Milanu se nadaju da bi mogli da dobiju Sarrijev naklon i obezbede Christensenove usluge kroz pozajmicu (bar) do kraja sezone. U Chelseaju ni ne razmišljaju o Christensenovoj prodaji, pošto ga imaju u ozbiljnim planovima za budućnost. Milan mu sada nudi mesto u startnoj postavi, što znači da će neko iz trilinga RomagnoliMusacchioCaldara da izvisi. Romagnoli je kapiten i teško je verovati da će to baš biti on. Međutim, kako Rossoneri imaju ozbiljnih problema sa štoperima zbog povreda i trenutno je samo Zapata klasični centralni defanzivac na raspolaganju, jasno je zašto se klub interesuje za Christensena.

Milan čak ima i rezervnu opciju, ukoliko pokušaj s Christensenom ne upali. To je Chelseajev kapiten Gary Cahill. On je potpuno u zapećku od Sarrijevog dolaska na Stamford Bridge. Godine su ga stigle i sve teže uspeva da odgovori izazovima Premijer lige. Zbog toga je i izgubio mesto od Rüdigera. Milan je, realno, znatno bliži Cahillu, koji je bio meta i u turbulentno vreme vladavine kontroverznog kineskog biznismena Lija Yonghonga, pogotovo jer mu ugovor sa Chelseajem ističe na leto i klub nema nameru da ga zadržava. Tako bi Milan mogao da dobije njegov potpis za neku simboličnu sumu, a postoji i ona druga strana priče, pa da njegov transfer bude dogovoren bez obeštećenja za naredno leto.

Slična je situacija sa Cescom Fàbregasom, koji je u identičnom položaju kao i Cahill. Uskoro postaje slobodan igrač, dugo ga Milanovi skauti prate i cenjen je u Gradu mode. Fàbregas nije više standardni prvotimac, ali se i kao rezervista odlično uklapa u Sarrijev sistem kratkih dodavanja i dominantnog poseda lopte. O novom ugovoru se i ne govori mnogo, mada ne bi trebalo da bude iznenađenje ako mu Chelsea ponudi jednogodišnji produžetak, što bi se poklopilo s klupskom politikom kada su u pitanju igrači u četvrtoj deceniji života.

Slučaj Tiémoué Bakayoko je prilično zanimljiv. Do pre samo mesec i po dana bio je praktično otpisan u Milanu, gde trenutno igra na jednogodišnjoj pozajmici iz Chelseaja, ali je posle povrede Lucasa Biglije dobio potrebnu širinu i postao jedan od bitnijih igrača. Oduševio je čelnike Milana njegov uspon forme i sada se sa Chelseajem intenzivno pregovara o otkupu narednog leta. Na Bridge-u, ipak, ne žele tek tako da puste Bakayoka, iako im realno više ne treba. Zbog dobre forme u kojoj se nalazi Chelsea sada traži bar 32.000.000 evra, što je tek za pet miliona manje od onoga što je leta 2017. godine plaćeno Monacu za njega, kada je dolazio u Zapadni London kao zamena za Nemanju Matića po izričitoj želji Antonija Contea.

Milan taj novac nema, tačnije ne želi da plati jer je već duboko zaglibio zbog neodgovornog poslovanja bivše uprave – zbog čega je, uostalom, Milan i pao u ruke američkog investicionog fonda Elliott – ali se traži rešenje.

Na kraju, pristalicama Milana možda je i najinteresantnija priča oko Zlatana Ibrahimovića. Gazzetta javlja da je Ibra napustio Los Anđeles i da se trenutno nalazi u Istanbulu, gde čeka poziv Leonarda ili drugih odgovornih lica u Milanu. Nije tajna da Ibra jako voli Milan i da postoji uzajamno poštovanje. Sedmicama se o tome priča i piše, a sada je čini se Zlatan nikad bliži povratku na San Siro, gde bi ojačao konkurenciju i delio mesto sa Gonzalom Higuaínom i Patrickom Cutroneom.

Onog trenutka kada ga budu zvali, Zlatan će sesti na avion i doći u Milano, tako se ističe u tekstu. A od Istanbula do Milana ima tek tri sata leta...