28.12.18.

Milanove muke s trenerom - koga umesto Gattusa?

Conte i Jardim neće na pola sezone, Donadoni i Guidolin nisu ni kontaktirani, između Wengera i Gazidisa zahladnelo - ostaje samo jedna realna opcija.

Da Milan ima rešenje za klupu odavno bi Gennaro Gattuso bio bivši. Ili da ne preterujemo - bio bi bivši odmah posle onog tužnog remija sa drugom najgorom ekipe Serije A - Frosinoneom. Bio je to četvrti meč zaredom u Calciu na kome Rossoneri nisu postigli pogodak. Time je ova generacija sa Gattusom na čelu, ušla u klupske anale po negativnom rekordu. Tako nešto - da sedmostruki šampion Evrope ne postigne gol na četiri vezane utakmice - nije se dogodilo još od 1984. Ako vam je jednostavnije za računanje, za osećaj koliko je prošlo, to je i dalje bila era pre Silvija Berlusconija?!

Reći će mnogi da Milan ni posle svih onih silnih pojačanja pre dva leta i dalje nema tim konkurentan za Ligu Šampiona - i u pravu su donekle - ali ima tu i jedan veći problem. I to je očito trener. Nema više vrdanja. Ni kod Gennara Gattusa, a ni kod njegovih prethodnika nisu se nazirale konture nekog prepoznatljivog stila, takozvanog trenerskog pečata. I zato je pred Milanom ove zime jako važan posao.

Izabrati trenera za duže staze i ili samo privremeno rešenje, da se sezona privede kraju?

Licitacija s imjenima uveliko traje, a u današnjem izdanju Corriere della Sera tvrdi da čak ni u slučaju da pobedi SPAL u narednom kolu Gattuso neće ostati na klupi. Preciznije, da mu ni tri boda iz tog susreta ne garantuju da će nastaviti svoju misiju na San Siru.

Milanovi navijači jedno vreme su verovatno maštali o Arsènu Wengeru, pogotovo je ta mašta, mislili su mnogi, sve više postajala java kada je Ivan Gazidis ustoličen u direktorsku fotelju Milana, međutim brzo se sve srušilo kao kula od karata kada su se pojavile informacije da su odnosi između Wengera i Gazidisa ozbiljno zahladneli tokom poslednjih meseci zajedničkog rada u Arsenalu.

Wenger, dakle, otpada.

Corriere della Sera da istog momenta otpadaju i Roberto Donadoni, odnosno Francesco Guidolin, koji nisu ni bili kontaktirani, dok su šanse da bivši trener Monaca Leonardo Jardim (predložio ga Jorge Mendes) na polusezoni preuzme ekipu jako male. Jardim bi bio to takozvano rešenje na duge staze, ali... Mnogi u upravi Milana kao idealno rešenje za aktuelnu situaciju u klubu vide Antonija Contea - stručnjak poznat po tome da ume da izgradi imperiju iz temelja - međutim ni proslavljeni Italijan nije rad da kreće upola sezone.

O Jardimu i Conteu moći će da se priča od maja, ali šta sada?

Calciomercato tu dolazi do novog-starog imena: Leonardo. Aktuelni generalni direktor. Brazilca su još pre dva meseca iz Elliotta (grupacije koja je preuzela klub od Kineza) zamolili da preuzme tim i ima dvostruku ulogu do kraja sezone, ali ovaj je to odbio.
"Da se vratim na klupu? Ne hvala. Izabrao sam svoj put i zadovoljan sam svojim poslom", kazao je u oktobru Leonardo, posle prvih previranja u klubu i govorkanja kako bi Gattuso trebalo da bude smenjen.

Gazzetta dello Sport međutim ne odustaje i čak uverava da će Milan mnogo lakše ubediti Lea da spasava sezonu kao vojnik kluba, nego privoleti nejo jako ime da ekipu preuzme u januaru. I to deluje kao realnost. Leonardo bi, piše Gazzetta, u tom slučaju vodio tim do maja, a do tada bi Milan u miru vodio pregovore sa nekoliko stručnjaka koji su ostali u najužem krugu kandidata, onih s "vinjetom": na duge staze.

A kao najozbiljniji pretendenti za trenersku fotelju na San Siru (od leta) trenutno su Conte i Jardim.