16.1.19.

BOMBER IN SERBO: Leo, seti se gospođe Džeko pre nego što pustiš Pipitu

Legenda Rome piše za MOZZART Sport.

Milanovi motivi, sa ekonomske tačke gledišta, da ne isključuje mogućnost da se odrekne prava na otkup igračkog kartona Gonzala Higuaína, sledećeg juna, sasvim su razumljivi. Međutim, posmatrano iz sportskog ugla, to je veliki hazarderski potez sa malim šansama da bude isplativ. Kaže se da ko napušta stari put za novi, zna šta ostavlja a ne zna šta će pronaći. U ovom slučaju, uprkos krizi i negativnom periodu, svi znamo šta Higuaín još uvek može da pruži Milanu, dok imena koja kruže, kao moguće alternative za Pipitu, uključujući i Piąteka iz Genoe, ne daju garancije za osvajanje četvrtog mesta koje vodi u Ligu Šampiona.

Ne bi bilo zgoreg da neko podseti Leonarda na ono što se dogodilo prošle godine u Trigoriji. Roma je prošlog januara, praktično, spakovala Edina Džeka u avion za London, destinacija Chelsea. Legenda kaže da je gospođa Džeko rekla istorijsko “ne”: nije želela da napušta Večni grad i njegove čarolije za tmurni i kišni London. Kako god bilo, familija Džeko je ostala u Rimu a reprezentativac BiH je vodio Romu do polufinala Lige Šampiona i trećeg mesta u Seriji A.

Klub iz Milana je spreman da pusti Higuaína, bez ikakve naknade, u Chelsea u januaru. Uštedeo bi na polovini pozajmice od Juventusa (9.000.000 evra, budući da godišnja iznosi 18.000.000 evra) i pola godišnje plate koja bi kasu Rossonera koštala 9.000.000, s obzirom na to da je bruto plata fudbalera u Italiji duplo veća od neto zarade.

Tehnički direktor Leonardo sa 18.000.000 evra na raspolaganju i drugih 36.000.000 evra u junu, koje ne bi morao da potroši na otkup Pipite, veruje da može, već u januaru, da dovede igrača koji bi omogućio Gattusu da se bori za četvrto mesto. Izgleda da je taj izabrani igrač Krzysztof Piątek, zvani Pistolero, zbog svog načina proslavljanja golova, oponašajući sa rukama dva pištolja.

Leonardo je ostao u Milanu, za razliku od ostalih rukovodilaca Rossonera koji su otputovali sa igračima u Džedu na Superkup Italije. To je još jedan ozbiljan znak da se nešto valja iza brda. Poznajući predsednika Genoe Enrica Preziosija, pregovori oko Piąteka neće biti ni laki, ni kratki. Pogotovo što Milan ne može da iskešira sumu koju Preziozi traži: 40.000.000 evra. Ne zato što Elliott nema taj novac, ima ga napretek, već zbog finansijskog fer-pleja. Jedina izvodljiva solucija jeste da Milan plati pozajmicu u januaru, a da u junu isplati ostatak dogovorene sume, preusmeravajući novac koji je bio namenjen za Higuaína.

Problemi za Milan nastaju na sportskom aspektu. Generalni direktor Ivan Gazidis i predsednik Paolo Scaroni su bili prilično jasni kada su postavili ulazak u Ligu Šampiona kao “conditio sine qua non” da bi fond Elliott mogao da investira ozbiljnije u “ozdravljenje” Milana. Zato je pitanje nad pitanjima: vredi li uštedeti na Higuaínu desetine milione evra koje bi mogao posle da izgubiš sa izostankom plasmana u Ligu Šampiona?

Upkros svim kiksevima, povredama i padovima forme Milan je samo na bod od zone Lige Šampiona, najviše zahvaljujući drastičnom padu proseka bodova za četvrto mesto u odnosu na prethodne sezone. Primera radi, Lazio je prošle godine, posle 19 kola, na četvrtom mestu imao 40 bodova a danas ih ima samo 32, bod više od Milana. Dakle, šanse Rossonera da stignu do cilja nisu iskompromitovane, i dalje su realne.

Odlazak Higuaína bi bio veliki udarac za Milan i unosan poklon Laziju i Romi u trci za četvrto mesto. Uz sve dužno poštovanje prema Cutroneu koji stasava u vrlo interesantnog centarfora sa velikim potencijalom da uđe u krug top fudbalera - njegov njuh za gol, kretanje i agilnost, zaista podsećaju na Pippa Inzaghija iz mladalačkih dana - on ne može da zameni Higuaína. Cutrone je dodatna vrednost u ovom Milanu, a ne njegov stub. Za njegov napredak je dobro da Higuaín ostane u Milanellu. Jednostavno, Cutrone još nema dovoljno široka pleća da nosi odgovornost za ceo tim.

Piątekove karakteristike se ne uklapaju u potpunosti sa tipom igre koju praktikuje u ovoj sezoni Gattuso. Naravno, Poljak je mlad fudbaler i može da se prilagodi, međutim, Milan je na pogrešnom putu ako Leonardo i Maldini misle da je razlog neefikasnosti Rossonera u napadačima. Higuaín i njegovi saigrači u ofanzivnom pogonu su samo delimično odgovorni za golgetersku oseku. U situaciji kada ostatak tima, posebno srednji red, ne uspeva da “proizvodi” upotrebljive lopte, ni najbolji strelci ne mogu da otkucaju radni karton. Čak, Higuaín je jedan od retkih centarfora koji svojim radom na terenu omogućava fluidniju i kreativniju igru srednjeg reda. Nema nikakve sumnje da su šanse Milana da stigne do Lige Šampiona sa Pipitom mnogo veće nego bez njega.

Higuaín ne izgleda, na prvi pogled, kao pretereno senzibilna osoba, ali je prilično osetljiv i sujetan. Izjave Leonarda i Gattusa su ga povredile i učvrstile u želji da napusti Milan, zato je na Brazilcu i italijanskom stručnjaku da ispeglaju odnos sa Argentincem, pogotovo ako bude ostao. Utisak je da Higuaín želi da ode kod trenera koji praktikuje igru koja stavlja u prvi plan njegove kvalitete. Nije tajna da je to Sarri. Ali, ne zavisi od italijanskog stručnjaka da li će Pipita stići na Ostrvo nego od Abramovičeve desne ruke Marine Granvoskaie.

Chelseajeva “carica” Granovskaia je uvela pravilo da nema investiranja velikih suma novca u igrače preko 30 godina, kao i da oni koji su već u timu, produžavaju ugovore na godinu dana. Koliko je Marina tvrd orah osetili su na svojim “zubima” takvi kalibri kao što su Jose Mourinho i Antonio Conte. Granovskaia čeka i igra na kartu nestrpljenja drugih aktera u priči. Juve želi što pre da stavi tačku na poglavlje sa Higuaínom, Milan bi da se oslobodi balasta plate i transfera Pipite, i sam Argentinac je nestrpljiv da okrene list u svojoj karijeri. Granovskaia će uskočiti u igru samo ako bude mogla da profitira.

Sudbinu Higuaína bi mogla da odredi i utakmica Superkupa u Džedi. S jedne strane bi mogla da ispiše definitivno reč kraj Pipitinog boravka u Milana a mogla bi da označi i novi početak. Do utakmice sa Juventusom u Seriji A, Higuaín je postizao golove u svom uobičajenom ritmu. Nešto je puklo na toj utakmici u Argentincu. Promašen penal i još više preterena plahovitost koja ga je koštala crvenog kartona su bili indikatori Higuaínove uznemirenosti. Utakmica protiv Bianconera u Saudijskoj Arabiji bi mogla da bude popravni ispit, nova prilika Higuaínu da “namiri” svoje račune sa Juveom i nastavi vedrije i smirenije glave svoju avanturu u dresu Rossonera.

PIŠU: Roberto Pruco “Bomber” i Željko Pantelić