30.1.19.

Kako je pravilno: Piatek ili Pjontek?

Da razrešimo dilemu.

Nema puno diskutovanja na temu najveće ovosezonske senzacije Serije A, jer je svima jasno da je to Krzysztof Piątek.

Za one koji ne znaju, reč je o 23-godišnjem poljskom napadaču koji je letos tek stigao u Seriju A, a do danas je već stigao da napravi i jedan veliki transfer te u potpunosti skrenuti pažnju na sebe.

Piątekov put je bio veoma zanimljiv. Ponikao je u Dziewiątka Dzierżoniówu, klubu iz svog rodnog grada, a 2013. je napravio prvi transfer u Zagłębie Lubin koji je, verovali ili ne, iznosio 12 hiljada evra.

Tri i po godine je Piątek proveo u Zagłębieju iz kojeg je pred kraj letnjeg prelaznog roka 2016. godine otišao u Cracoviju za 700.000 evra i tada počinje njegov uspon. U premijernoj sezoni je postigao 12 golova na 32 utakmice u Ekstraklasi, a potom je u sezoni 2017/2018. u potpunosti eksplodirao zabivši 21 gol na 36 utakmica u poljskom prvenstvu.

Bila je to odlična preporuka većim klubovima da krenu po Piąteka, a na kraju ga je dovela Genoa. Đenovljani su za njega izdvojili 4,5 miliona evra, a pola godine kasnije su ga prodali Milanu za čak 30 miliona više što dovoljno govori o tome kako su dobar potez napravili.

Piątek je sjajno počeo i u novom klubu, za koji je sinoć postigao dva gola u duelu sa Napolijem (2:0) i danas se mnogo priča o njemu, momku koji je do pre nekoliko meseci zaista bio potpuni anonimus u svetu fudbala.

Ono što se često dovodi u pitanje jeste tačan izgovor njegovog prezimena. Ako ste se do sada čudili kada čujete da ga neko zove "Pjontek", nemojte više jer je tako pravilno.

Njegovo prezime se izvorno piše "Piątek", a u poljskoj abecedi se slovo "ą" izgovara "on". Ako bolje obratite pažnju, videćete i kako je to slovo napisano na dresu koji je sjajni napadač zadužio u Milanu.

I sam Krzysztof Piątek je u nekoliko navrata objasnio Italijanima da se njegovo prezime izgovara "Pjontek", a usvojio je to i oficijelni spiker na San Siru koji je sinoć euforično prozivao novu zvezdu Milana nakon postignutih golova.